20 mai 2017 | 19:40

Noaptea Muzeelor 2017: Lucruri interesante de văzut în orașele mari

FEATURE
Noaptea Muzeelor 2017: Lucruri interesante de văzut în orașele mari

Noaptea Muzeelor 2017 este un eveniment care are loc anual și care le oferă celor interesați de o noapte a culturii posibilitatea de a vizita gratuit 145 de muzee și organizații partenere din 45 de localități din întreaga țară.

Oferta muzeelor și a evenimentelor concepute special pentru Noaptea Muzeelor 2017 este foarte bogată, cu 145 de muzee și organizații partenere care vor propune evenimente deosebite ce pot încânta ochiul oricărui vizitator. Acum nu te mai poți folosi de scuza că nu ai la ce evenimente să mergi în toiul nopții și, în data de 20 mai, când se va desfășura ediția din acest an, vei avea posibilitatea să vizitezi, în mod gratuit, muzeele și instituțiile din Capitală și din restul țării.

Program Noaptea Muzeelor 2017: Programul muzeelor din țară

Dacă până acum vă străduiați să ajungeți în timp util să vizitați un muzeu din țară sau din capitală, Noaptea Muzeelor îți oferă posibilitatea de a vizita aceste locații și la ore mai neobișnuite, iar toate muzeele sunt deschise până la ora 12 noaptea, iar unele dintre ele chiar mai mult de atât.

Noaptea muzeelor 2017: Complexul Muzeal Arad este deschis până la ora 02:00. În această noapte putem vizita noua expoziie de Științe ale Naturii, ”Un secol de istorie naturală”.

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul de Istorie a Moldovei, din Iași, este deschis până la ora 02:00. Vom putea vizita, gratuit, expozițiile temporare „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită” și „Socializare și divertisment la 1900”.

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie, din Constanța, este deschis până la miezul nopții. Se pot vizita atât expoziţia de bază a muzeului, cât şi diverse expoziţii temporare. În sala Tezaur sunt expuse cele mai valoroase colecţii: colecţia de sticlă, colecţia de bijuterii, sculpturi greco-romane şi multe alte artefacte importante.

Castelul Bran, din Brașov, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, are acces gratuit pentru turiști pe 20 mai, în intervalul orar 20.00-24.00.

Muzeul Național al Banatului, din Timișoara, poate fi vizitat între orele 20.00 și 02.00. Veți avea ocazia să redescoperiți istoria în cadrul unui spectacol de muzică istorică și măiestrie la tir cu arcul, prezentat de Peregrinii și TM Archery.

Noaptea muzeelor 2017: Turnul Croitorilor și Cinema Dacia, din Cluj-Napoca, își deschid porțile vizitatorilor între 20:00-03:00, unde vă puteți încânta cu priveliștea cavalerilor și domnițelor costumați în hainele epocii trecute.

Casino va găzdui expoziția de fotografie Clujul are farmec. Programul de vizitare este 20:00-03:00.

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul Național al Unirii, din Alba-Iulia, aveți ocazia să priviți parada de personaje istorice și un atelier pictat de icoane. Toate acestea în decursul programului de vizită 19.00-01.00.

Complexul Muzeal Național Astra, din Sibiu, este deschis între orele 18.00 și 01.00 și propune o suită de evenimente deosebite la care poți participa dacă te afli în zonă. Punctul forte al nopții este dat de reprezentația formației Phoenix, care va avea loc începând cu ora 22.00.

Programul complet al evenimentului Noaptea Muzeelor 2017 poate fi accesat pe site-ul www.NoapteaMuzeelor.ro.

Noaptea Muzeelor 2017: Care sunt evenimentele din Capitală

Noaptea Muzeelor București 2017: Muzeul Național al Țăranului Român are program doar până la 22:00 în această seară. Muzeul, asemenea recensământului și hărții, este o versiune iar uneori chiar o ficțiune a trecutului. Timpul le perturbă continuu.

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” participă la Noaptea Muzeelor, având ca titlu: „Istoria militară retrăită”. Acesta va fi deschis între 11:00 și 21:00. În Holul de Onoare, vizitatorul va fi un coparticipant imaginar la luptele din primul război mondial (1914-1918) prin intermediul expoziţiei temporare „Armata Română în vremea Războiului cel Mare, 1916-1918”. Expoziţia este dedicată participării Armatei Române la luptele desfăşurate în cursul Primului Război Mondial, eveniment istoric de la care se comemorează 100 de ani.

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul Național de Istorie ”Grigore Antipa” are un program facil și este deschis începând cu ora 15.30 până la ora 00.00. Astfel, în cea mai lungă noapte dedicată științei și istoriei, veți putea participa la câteva activități specifice acestei zile. Pe lângă posibilitatea de a vizita expoziția permanentă, veți putea observa o serie de demonstrații inedite (precum colectarea endomologică a insectelor nocturne cu ajutorul detectorului de ultrasunete și interceptarea liliecilor din grădina muzeului).

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul Național de Artă al României vă propune un program de vizitare ceva mai lung, fiind deschis de la ora 19.00 până la ora 05.00.

Noaptea muzeelor 2017: Muzeul Național al Aviației Române este deschis publicului larg de la ora 18.00 la 04.00, timp în care puteți vizita expoziția de bază care prezintă istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959, iar în spațiile dedicate vor fi expuse machete ale unor avioane realizate de cei trei pionieri ai aviației române (Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă).

ARCEN deschide publicului două locuri istorice din Cartierul Icoanei, Școala Centrală – un fost Pensionat de Fete și o casă a Regelui Mihai – actuală rezidență creativă pentru revista Scena9. Cele două clădiri se află una în vecinătatea celeilalte şi vor putea fi vizitate pentru lecturi din oră în oră, pentru spectacole de teatru în mansarda Rezidenţei, precum şi pentru dans în Grădina Interioară de la Şcoala Centrală.

În Cimitirul Bellu vor avea loc recitaluri de jazz și muzică clasică și se va juca spectacolul de teatru Taxi Blues, cu Marius Bedochi și Dan Tudor, dar se vor organiza și tururi ghidate ale cimitirului începând cu ora 19.00, potrivit historia.ro.

Pentru cei pasionați de sculptură, la Muzeul de Artă Veche Apuseană va fi expusă, pentru 10 ore, sculptura lui Constantin Brâncuși, „Cap de copil”.

Noaptea Muzeelor 2017 te trimite în anul 3017

Muzeu 3017. Cu ocazia acestui eveniment va fi inaugurat un nou muzeu bucureștean la Nod Makerspace. Muzeu 3017 este expoziția care inaugurează spațiul și propune o privire dinspre viitor asupra Bucureștiului anului 2017. Pentru cei interesați de acest nou concept, el va debuta cu o expoziție dedicată cercetării antropologice realizate asupra locuirii din Bucureștii ultimilor 70 de ani:  fotografii, interviuri cu bucureşteni, obiecte, date, planuri.

Cafeneaua Noaptea Muzeelor este primul spațiu cafenea dedicat Nopții Muzeelor și va fi deschis la Muzeul Hărților și al Hărții Vechi, din Capitală. Cafeneaua va funcționa în perioada premergătoare evenimentului propriu-zis, adică în perioada 15-19 mai, fiind spațiul în care poți discuta cu muzeografi și te poți implica activ, cu sugestii, referitoare la viața muzeelor.

De Noaptea Muzeelor, Uber va oferi curse gratuite, iar Questo, o aplicație care pune la dispoziție trasee pe care le utilizatorii le pot parcurge, va face trasee special pentru acest eveniment.